lördag 13 juni 2009

Rhododendron frossa!

I år blommar Rhododedron som aldrig förr. Överallt i vårt bostadsområde, som kom till på 30-talet ser man dessa gamla rhodisar som säkert planterades redan på den tiden. De är nu som stora buskage i dessa välskötta trädgårdar. En del är så stora att de täcker nästa halva tomten (vi talar nu om små villaträdgårdar på ca 700 kvm). Som tråkiga pinnar står de där kalla vinterdagar och slår ut sina gröna blad då och då vid mild väderlek, för att sedan explodera i dessa skönheter. I år är de alldeles överdådiga och har blommor större och tätare än någonsin.

Det är inte sämre i min egen trädgård. R. Catawbiensen," säkert sedan urminnes tid" är fullsmockad med knoppar som slår ut vilken dag som helst.



Rhododendron Tomentosum "tyvärr ingen bild" och tuvalprosen har blommat över för i år.
En Yakushimanum Marlis lyser som neon vid ingången.
Längre bort, lyser en spretig Nova Zembla upp en skuggig vrå av trädgården med stora blommor i varenda gren.
Roseum Elegans lyser upp hela trädgården varje år...
...Gunnighams White har reda blommat över. Så synd, de hade passat så bra tillsammans.
Vid slänten en Yacushimanum Fantastica planterad hösten 2008, slog ut sina stora blommor för första gången. Och i bakgrunden grannens vita Rhododendron och en Catawbiensen.
Efter allt regn dom sista dagarna (11 mm) ligger nu många av deras blommor på grässmattan, snyggt det också. Men nu vill jag bestäla lite sol och värme.

Inga kommentarer: