måndag 28 december 2009

Utflykter på Cypern!

Efter några dagars vila hemma är det dags för lite utflykter, och Papfos på västra sidan av ön som vi inte så ofta besöker, lockar den här gången. Vägen dit är bara så underbar, höga berg och djupa dalar avlöser varandra, det har regnat en hel del denna höst, och det behövs inte mycket för att sätta igång växtligheten. Det är sol varje dag och temperaturen ligger mellan 22 och 27 grader. I Papfos är det är ganska tomt på turister och de flesta turistanläggningar har stängt för säsongen,
Ganska glest med folk på strandrestaurangen och vi får bästa servise och god mat.
Bara att välja.
Som sagt, ingen trängsel precis.
Kylväskan packas ofta dessa dagar, med smörgåsar, frukt och dryck och kaffethermosen följer alltid med. Troodosbergen (mer än 1900 m.ö. h.) är ett favoritmål som vi ofta besöker och som jag inte kan se mig mätt på. Och med många fina raställen.
Genom serpentinvägar tar vi oss upp till toppen, över 2000 m.ö.h. därifrån kan man se hela mellanöstern. Märks det att jag älskar bergstoppar?
På Trodosbergens sydslutningar, i Commandariaregionen odlas den fina blå mavro-druvan och den gröna xynisteri-druvan som tillsammans är grunden till det starka och söta cypriotiska desertvinet Commandaria.
På våren blommar här mandelträd i mängder och målar hela bergn rosa. På andra ställen blommar körsbärsträden och bergen målas vita. För att inte tala om all mimosa. Nu har doften från Pinjeträd tillsammans med doften av lavendel, rosmarin, timjan, oregano och mängd andra kryddväxter tagit över.

Naturligvis så hamnar vi framför en skylt med "Tsiakkas Vinery" och efter att ha kört fel ett par gånger så hamnar vi så småningom mitt i en vingård. Gamla föremål från olika epoker pryder varje hörn av byggnaden.

Personalen guidar oss runt och snart är vi i själva butiken, där får vi provsmaka både vingårdens Commandaria som den cypriotiska snapsen Zivania. Den Zivania som man producerar hos Tiakkas lagras i 12 år i de ekfat, som innan, i två år lagrat vinet Commandaria. Stark (45%) men ändå mild och med en smak som en god Whiskey, sa maken.
En tradition är att bevara reptiler av olika slag. Här en orm i vit Zivania
Lite inhemska produkter måste inhandlas innan vi åker därifrån.
Vi kör vidare till Kykkos Monasteri, ett mycket vackert kloster och klosterkyrka, byggt av lokala hantverkare och endast med byggnadsmaterial och naturprodukter från Trodosbergen. En plats vi ofta besöker.
Vackra ikoner i glas, marmor och mosaik pryder väggarna i hela innegården.
Och här är det oljemålningar av ikonmålande munkar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hi känns som man varit ute och rest när man läst din blogg. Ja nu tycker man att det räcker och blir över med all snö, nu är det inte roligt längre. Det har ju blivit så förbaskat halt också, men det är bara att gilla läget, ha det gott och om vi inte ses Gott Nytt År Kramisar Milton Marianne Robban

Ludde sa...

Hoppsan! Jag har inte varit här på länge! Verkar ha varit en intressant resa. Ska samla flocken dvs husse och matte i morgon och titta på alla bilderna och läsa vad ni gjort. Önskar i alla fall ett Gott Nytt År!

Ludde sa...

Äntligen har jag sett alla bilderna, och det var en fantastisk resa. Husse skulle nog aldrig ge sig på en sån bilfärd. Däremot gillar både matte och han Cypern, men det är länge sedan de var där. Husse log när han såg den fina hembränningsapparaten i koppar och den rostiga gamla Husqvarnaspisen hos Tiakkas. Tack för ett fint resereportage. Fast husse undrar förstås vilken väg ni tog hem, men det kanske kommer i nästa del?